Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto słonecznikowe

Ciasto słonecznikowe

Autor: catha

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 694

Dodano: 13.05.2018

Odsłon: 487

Pyszne chrupiące ciasto, czyli biszkopt, śmietanka 36% z dodatkiem kawy i mnóstwo prażonego słonecznika. Proste składniki, proste wykonanie a efekt naprawdę fajny. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • Krem śmietanowy
  • śmietana do ubijania 36 % - 0,5 l
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • słonecznik łuskany - 350 gram
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • pół filiżanki kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt:
    Mąkę i kakao przesiać.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku, nadal cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie połączyć szpatułką. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.
    Piec w temp. 170 st. przez około 30 minut ( sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe).

    Prażony słonecznik:
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić słonecznik, posypać cukrem i prażyć na złoty kolor. Trzeba ciągle mieszać, aby słonecznik rumienił się równomiernie i nie przypalał się. Następnie należy go wyjąć na talerz, ostudzić a następnie pokruszyć.

    Śmietana:
    Zarówno śmietana jak i miska do ubijania powinny być bardzo zimne.
    Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną.

  2. Biszkopt przekroić na 2 blaty, oba nasączyć kawą rozpuszczalną.
    Na pierwszym blacie rozsmarować śmietanę, pokruszyć równomiernie słonecznik. Przykryć drugim blatem, na którym znów znajdzie się śmietana i słonecznik. Słonecznikiem obsypujemy wierzch i boki, musi być go dużo.

    Ciasto należy schłodzić co najmniej 2 godzinki w lodówce. Kawa i prażony słonecznik to wg mnie połączenie idealne. Polecam serdecznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń