Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietankowe ze śliwkami - bez miksera

Ciasto śmietankowe ze śliwkami - bez miksera

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2813

Dodano:

Odsłon: 11395

Ciasto na śmietanie, błyskawiczne, bez użycia miksera i pachnące przyprawami korzennymi. Bajka!Zwieńczone kruszoną z chrupiącymi dodatkami. Polecam wypróbowanie wersji z innymi dostępnymi w danej chwili owocami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 dag masła (kostka)
  • 125 ml (pół szklanki) mleka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie ekstrakt)
  • od siebie dodałam: 1 płaską łyżeczkę cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej
  • 70 - 80 dag świeżych śliwek, odpestkowanych (ja swoich nie ważyłam, dałam tyle ile miałam i ile zmieściło się na blaszkę)
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki ziarenek Cynamonowy Raj
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło wraz z mlekiem rozpuszczamy na niewielkim ogniu i lekko przestudzić. Ja jednak radzę wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W misce roztrzepujemy jajka rózgą, ciasta na śmietanie nie lubią jajek ubitych jak na biszkopt, wtedy mamy większe prawdopodobieństwo zakalca. Dodajemy stopniowo cukier oraz śmietanę. Na zmianę dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem oraz rozpuszczone masło. Przyprawy możemy spokojnie wmieszać do mąki. Tak, aby cały czas mieć konsystencję łatwą do mieszania. Formę o wymiarach kartki a4 wykładamy papierem i wylewamy przygotowane ciasto i układamy na nim połówki śliwek, jeżeli są kwaśne można je nieco posypać cukrem.

  2. Wszystkie składniki, poza ziarenkami umieszczamy w misce i ciekamy nożem. Kruszonkę mieszamy z ziarenkami i posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez mniej więcej 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń