Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

Ciasto śmietankowo-truskawkowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1013

Dodano:

Odsłon: 2856

super ciacho ;) truskawki i smietanka ;) polecam

Składniki

  • 3 paczki herbatników (220g paczka),
  • 2 słoiczki dżemu truskawkowego (po 280 g),
  • 750 ml śmietany 30%( po 250 ml na warstwę),
  • 3 łyżki cukru pudru ( po łyżce na warstwę),
  • 3 łyżki żelatyny ( po łyżce na warstwę),
  • suszone truskawki do dekaracji,
  • ziarna sezamu do dekoracji.
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na spód dużej blaszki wykładamy herbatniki.
    Dżem przekładamy do miseczki i dzielimy na 3 równe części.
    Jedną częścią smarujemy herbatniki dżemem i znów układamy herbatniki.
    250 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i chwilkę jeszcze ubijamy.
    1 łyżkę żelatyny rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.
    Masę wlewamy na herbatniki.
    Następnie znów układamy herbatniki, smarujemy dżemem i układamy ciastka.
    Powtarzamy czynność z masą.
    Wlewamy przygotowaną masę na ciastka, dżem i znów herbatniki.
    Na koniec powtarzamy czynnośc z masą śmietankową i wlewamy na wierzch ciasta.
    Dekorujemy suszonymi truskawkami i ziarnaki sezamu.
    Chłodzimy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń