Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietanowo-makowe

Przepis dnia 2012-01-13
Ciasto śmietanowo-makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1385

Dodano:

Odsłon: 42504

Delikatne, rozpływające się w ustach. Polecam!! :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec dwa biszkopty, jeden z 7 jaj a drugi z 5 - wystudzić

  2. MASA MAKOWA :

  3. Mak zaparzyć na mleku (ok 20-25 min), wystudzić i zmielić. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, roztopioną margarynę i smalec - podgrzewać aby mak zgęstniał. Na koniec dodać aromat migdałowy i wymieszać.

  4. Gorącym makiem przełożyć biszkopty (na sam dół biszkopt z 7 jaj a na górę z 5.) Następnie posmarować biszkopt dżemem wiśniowym a na dżem ułożyć herbatniki (nie zostawiając żadnego wolnego miejsca)

  5. MASA ŚMIETANOWA:

  6. Śmietanę ubić, z cukrem pudrem i śmietanfixami, wyłożyć na herbatniki. Górę ciasta posypać cynamonem.

  7. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce ponieważ zimne lepiej się kroi.

  8. SMACZNEGO! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 września 2012 przepis cudowny,zawiera wszystkie składniki ,które uwielbiam.Wygląd tak smakowity,że muszę go zrobić,zaczekam na większą uroczystość.Dziękuję i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poprostuja 16 kwietnia 2012 upieklam na swieta - bardzo rodzinie smakowalo(mnie oczywiście tez!)bardzo smaczne i pieknie sie prezentuje wiec polecam.ja tylko zmniejszylam troche porcje bo ta jest dosc duza jak na moja blache.dziekuje za fajny przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń