Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto snikers

Ciasto snikers

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 845

Dodano:

Odsłon: 28898

Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Składniki na polewę orzechową:
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 90 g masła lub margaryny
  • Składniki na budyń:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 700 ml mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    Mała puszka masy kajmakowej ok 200 G


  2. Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej:
    W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić.

  3. Sposób wykonania ciasta:
    Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości blachy.

    Pierwszą część ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą część ciasta równomiernie rozłożyć całą polewę orzechowo – miodową.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C.

    Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy.
    Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut.

  4. Przygotować budyń:
    Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko będzie się gotować, przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić.

    Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową.
    Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową.

    Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/03/ciasto-snikers.html

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń