Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 779

Dodano:

Odsłon: 72594

pyszne ciasto według pani Ewy Wachowicz, musiałam je wypróbować,,,pycha

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy 2 ciasta i masę budyniową ,osobno robimy albo kupujemy gotowy kajmak

  2. Pierwsze Ciasto- Biszkopt - 7 białek ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, + 7 żółtek a na końcu 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu dodajemy 2 łyżki kakao.Formę wykładamy papierem do pieczenia / można ją posmarować / i wylewamy ciasto.Pieczemy 40min.w temp.180"C.Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół.

  3. Drugi Placek bezowy-ubijamy 5 białek ze szczyptą soli, dodajemy niepełną szkl. cukru, , 1 łyżkę maki ziemniaczanej, 1 łyzka mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze 250 g orzechów włoskich wcześniej uprażonych na patelni.Wylewamy ciasto na blachę , pieczemy 40 min.w temp.180 "C.Studzimy.

  4. Trzecie to -Masa budyniowa- W 3/4 szkl.mleka mieszamy / mikserem / 5 żółtek i dodajemy2 łyżki mąki ziemniaczanej , 2 łyzki mąki pszennej.Gotujemy pozostałe mleko z pół szklanki cukru i cukrem waniliowym.Gdy mleko zacznie wrzeć , wolnym strumieniem wlewamy rozmieszane mąki. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje / na wolnym ogniu/ , mieszamy w trakcie gotowania.Ugotowany budyń studzimy. Kostkę masła ucieramy, dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, mieszamy stale.Na końcu dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.

  5. Przekładamy ciasto : jedna część ciszkoptu, smarujemy 2/3 masą , na to kładziemy placek bezowy , na to kajmak, następnie druga część biszkoptu i na koniec pozostała masa.Wszystko dekorujemy orzechami włoskimi, ja polałam kajmakiem.Trochę jest roboty ale warto.Smacznego !!!.Kajmak- mleko skondensowane słodzone - trzeba gotować conajmiej 1,5 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AroundMyHeart 07 października 2015 Warto spróbować zrobić na żywo jest po prostu wspaniały!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 maja 2013 Wygląda pysznie. Zabieram do książki. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń