Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto snikers z orzeszkami ziemnymi

Ciasto snikers z orzeszkami ziemnymi

Autor: mona83

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 423

Dodano: 13.04.2018

Odsłon: 6577

Miodowe placki z orzechami ziemnymi i masą budyniową.

Składniki

  • Ciasto ( 3 blaty): mąka 3,5 szkl.
  • miód 3 łyżki
  • kwaśna śmietana 3 łyżki
  • jajka 2 szt.
  • cukier puder 2/3 szkl.
  • margaryna 125 g
  • soda 2 płaskie łyżeczki
  • Warstwa orzechowa: orzeszzki ziemne solone 25 dkg
  • margaryna 10 dkg
  • cukier 4 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • Krem budyniowy: mleko 500 ml
  • budynie wanilinowe 2 szt
  • cukier 4 łyżki
  • margaryna 1 szt.
  • Dodatkowo: masa kajmakowa krówkowa pół puszki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warstwa orzechowa: W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać miód. Po chwili dodać posiekane nożem orzechy. Chwilę gotować, po czym pozostawić do ostudzenia.

  2. Ciasto: Mąkę przesiać z sodą, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, wbić jajka, dodać śmietanę, cukier i miód – zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach dużej blaszki do ciasta, podsypać mąką, aby się nie kleiło i przełożyć na papier do pieczenia.
    Dwa blaty upiec przez ok.15 minut w temperaturze 180 ˚C. Na trzeci blat wyłożyć warstwę orzechową i piec kilka minut dłużej od pozostałych blatów.

  3. . Krem budyniowy: W ½ szklanki mleka rozmieszać budynie z cukrem, resztę mleka zagotować w rondelku. Wlać mieszankę do wrzącego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z margaryną.

  4. Pierwszy blat posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugim blatem. Na niego wyłożyć masę kajmakową (gotowaną w garnku z wodą przez 20 minut aż się nieco rozpuści). Na koniec wyłożyć blat z warstwą orzechową
    Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 dobę, by zmiękło. Najlepiej zrobić je dwa dni wcześniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń