Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto snikers z orzeszkami ziemnymi

Ciasto snikers z orzeszkami ziemnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 312

Dodano:

Odsłon: 1684

Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Orzeszki ziemne już od dawna leżały kupione, nikt nie chciał ich jeść, stąd pomysł na to ciasto. Może nie jest tak smaczne, jak oryginał, ale moim zdaniem zasługuje na to, aby dać mu szansę. Bardzo szybko zniknęło, więc pewnie wcale nie było takie złe ;)

Składniki

  • 8 jajek
  • 130 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 litry mleka
  • 2 budynie wanilinowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 400 g śmietanki 36%
  • cukier puder do smaku
  • 200 - 250 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem do białości, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i w dalszym ciągu delikatnie mieszamy.

    Ubijamy pianę z białek. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy do wcześniej przygotowanych żółtek. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do tzw. suchego patyczka.

  2. Masa budyniowa:
    Do 3/4 części mleka dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na gazie. W między czasie do reszty mleka dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Wlewamy do garnka z gotującym się mlekiem i przygotowujemy budyń. Wylewamy na jeden blat kakaowy i przykrywamy drugim.

  3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę 36% ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wykładamy na drugi blat kakaowego biszkoptu.

  4. Wierzch ciasta:
    Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy i dodajemy orzeszki ziemne. Wykładamy na dobrze zastygniętą masę śmietanową. Uważajmy, aby masa krówkowa nie była gorąca! Posypujemy odrobiną orzeszków i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń