Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto świąteczne

Ciasto świąteczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1466

Dodano:

Odsłon: 66665

Wykwintne połączenie maku i sera, piekę je tylko na święta

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 15 minut w 180 stopniach.

  2. Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem a następnie dodać olejek oraz bułkę tartą. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą makową. Całość wyłożyć na ciasto kruche.

  3. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem dodając po łyżce sera. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  4. Masę serową wyłożyć na masę makową . Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach.

  5. Dekorujemy lukrem, polewą według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakowisko 13 grudnia 2012 Uwielbiam połączenie maku i sera. Mniam mniam pysznie wygląda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marysia15 25 grudnia 2011 Upiekłam to ciasto jest pyszne polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 17 lutego 2011 Dziewczyny, jeśli uważcie, że mak był za suchy to następnym razem dajcie więcej jajek do masy np. 4 żółtka i 4 ubite białka.Ja tak ostatnio robiłam i mak był wilgotny. A co do gotowej masy makowej, to nie mogę się wypowiadać bo nigdy jej nie kupowałam. Staramy się w naszej kuchni wykorzystywać produkty jak najmniej przetworzone, dlatego też min. mleko na masę krówkową sama gotuję a nie kupuję gotową. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tajra 15 lutego 2011 Upiekłam ciasto na ostatnią niedzielę i bardzo szybko zniknęło. Niestety mak wyszedł jakiś suchy, następnym razem użyję gotowej masy makowej z puszki. Z kolei użyłam twarogu sernikowego z wiaderka i dodałam jeszcze do niego jeden budyń śmietankowy i serek był jak puszek. Nie zapiekałam też ciasta. Na koniec po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem. Mimo tego maku ciasto było bardzo dobre i na pewno upiekę je na Wielkanoc. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 11 lutego 2011 Mam w planach zrobić mężowi taki placek gdyż uwielbia sero-makowiec:) mam trochę obawy co do robienia tego placka gdyż jeszcze nigdy nie robiłam sero-makowca!! :):)
Proszę mi napisać a co z masą jak chcę dodać gotową z puszki???

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 11 stycznia 2011 Cieszę się, że Wam smakowało. Ja w tym roku po raz pierwszy spróbowałam je zamrozić i było super -świetnie się kroiło, nie kruszyło i było po prostu smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ul_lala 01 stycznia 2011 Przepis super. Ciasto zrobiłam na sylwestra, świetrnie się udało i wszystkim smakowało. POLECAM!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ul_lala 01 stycznia 2011 Ciasto upikłam na sylwestra, wyszło świetnie, wszystkim smakowało. POLECAM przepis!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ul_lala 01 stycznia 2011 Upiekłam casto na sylwestra, rewelacja. Wszystko świetnie wyszło, następnym razem zrobię je na wielkanoc. POLECAM przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivette 29 grudnia 2010 Upiekłam na Święta - wyszło super!:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń