Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 647

Dodano:

Odsłon: 7546

Truskawkowe pole, czyli ciasto szpinakowe. Piękny zielony kolor można uzyskać bez użycia sztucznych barwników. Ciasto można podawać w dowolnej formie. Dekoracja to ulubione dodatki. Ja proponuję truskawki, borówki lub granat. A waszym zdaniem, która forma jest najsmaczniejsza?

Składniki

  • Ciasto:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 3 duże jaja
  • 250g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl oleju
  • 2 szkl mąki (typ 550)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełożenie:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • Ponadto:
  • Ulubione owoce do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy.
    Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia.

  2. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160oC.

  3. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części.

  4. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i roztopioną żelatynę. Na ciasto wykładamy śmietanę i posypujemy okruchami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń