Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe - "Leśny mech"

Ciasto szpinakowe - Leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 341

Dodano:

Odsłon: 17662

Leśny mech to pyszne i proste ciasto, które zaskakuje swoim wiosennym i nietypowym wyglądem. Mimo, że ciasto jest ze szpinakiem to praktycznie w ogóle go nie czuć. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisy na to ciasto :)

Składniki

  • Ciasto:
  • - 250g świeżego szpinaku ( lub 400g mrożonego)
  • - 4 jajka
  • - 3/4 szklanki cukru
  • - 3/4 szklanki oleju
  • - 2 szklanki mąki tortowej
  • - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1/2 łyżeczki sody
  • Krem:
  • - 300 ml śmietany kremówki
  • - opakowanie galaretki cytrynowej ( lub agrestowej)
  • oraz
  • - pestki granatu lub owoce leśne do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Piekarnik nastawić na 170 stopni.

    Szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zmiksować na gładką masę. Jeśli używamy mrożonego, należy go rozmrozić i porządnie odsączyć, ewentualnie rozdrobnić jeśli nie jest.

    Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) wymieszać w misce.

    W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, szpinak oraz suche składniki i całość wymieszać.

    Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę. Po wyjęciu ostudzić.

    Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z blaszki, odciąć od góry około 1/3 ciasta i skruszyć.

  2. Krem:
    Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

    Gdy galaretka zacznie tężeć, miksując dodać ją do ubitej śmietany.

    Masę wyłożyć na spód ciasta i posypać pokruszonym ciastem.

    Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, przed podaniem ozdobić granatem lub owocami leśnymi.

    Smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń