Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną

Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 171

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

    Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.

  2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
    Robimy masę :
    Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały.

    Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy.

    Na jeden blat ciasta wlewamy masę.

  3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).

  4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną.
    Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń