Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3377

Dodano:

Odsłon: 105

Ciasto z plackiem czekoladowym, galaretką z truskawkami i pianką truskawkową. Ciasto delikatne i pyszne.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:-100 g. masła
  • -200 g. białej czekolady -4 jajka -1 szklanka cukru pudru
  • -1 szklanka mąki tortowej -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • TRUSKAWKOWA GALARETKA:
  • -3 szklanki musu truskawkowego( mogą byś truskawki mrożone)
  • -ok.0,5-1 szklanki cukru(zależy jak kwaśne są truskawki)
  • -1 szklanka wody -3 truskawkowe galaretki
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • -2 galaretki truskawkowe -2 szklanki wody
  • -3 jogurty truskawkowe po 400 g. -1 szklanka musu truskawkowego
  • DEKORACJA:-świeże truskawki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok.25-30 min.

  2. galaretka-Truskawki rozdrobnić blenderem, dodać cukier, wodę i zagotować.Odstawić z palnika i wsypać galaretki. Wymieszać do rozpuszczenia galaretek i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto i schłodzić.

  3. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Jogurty zmiksować z musem a potem z tężejącą galaretką. Wylać na ciasto i schłodzić.
    Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 18 lipca Pychotka :-) Wszystkie Twoje ciacha są pyszne i pięknie wyglądają,ja zawsze pierw jem oczami :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń