Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe pole

Ciasto truskawkowe pole

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 490

Dodano:

Odsłon: 4155

Ciasto truskawkowe pole jest jednym z moich ulubionych ciast z truskawkami. Łatwo się je robi, super smakuje i do tego bardzo efektownie wygląda i zawsze wywołuje zdziwienie u znajomych.

Składniki

  • Biszkopt ze szpinakiem: jajka 6 szt.
  • cukier 1 szkl
  • olej 180 ml
  • mąka 35 dkg
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda 1/3 łyżeczki
  • szpinak 25 dkg
  • Krem: śmietanka 30% 500 ml
  • truskawki pokrojone w kostkę 50 dkg
  • żelatyna 2 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • cukier wanilinowy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Dodatkowo: woda 1/4 szkl
  • sok z cytryny 2-3 łyżki
  • cukier puder 1 łyżka
  • całe truskawki do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt ze szpinakiem:
    Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zmielić w maszynce lub blenderem.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
    Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
    Do piany z jajek wlać partiami olej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. Dodać szpinak i wymieszać.
    Następnie do masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto wlać do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Ostygnięty biszkopt z wierzchu przyciąć, odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w poziomie na 3 części. Jedną cześć pokruszyć do miski.
    Krem:
    Żelatynę zalać około 4 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić, aby napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści.
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i powoli dodać żelatynę, sok z cytryny i pokrojone truskawki.
    Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt w blaszce. Połowę kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, który również nasączyć i lekko docisnąć. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Na koniec w ciasto, rządkami, powciskać całe truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń