Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną i migdałami

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2999

Dodano:

Odsłon: 9239

Przepyszna masa truskawkowa, bita śmietana i płatki migdałów- połączenie które nie może nie smakować.

Składniki

  • biszkopt
  • jajka- 5 szt.
  • cukier- szklanka
  • mąka pszenna- 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana- 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • masa truskawkowa
  • truskawki- 1 kg
  • cukier- 1 szklanka
  • galaretka truskawkowa- 2 szt.
  • budyń śmietankowy- 2 szt.
  • masa śmietanowa
  • śmietana kremówka- 1/2 l
  • żelatyna- 2 łyżeczki
  • cukier puder- 3 łyżki
  • ponadto
  • płatki migdałowe- 10 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Dodawaj powoli żółtka. Mieszając masę łyżką dodawaj powoli mąkę. Blaszkę o wymiarach 20x35 wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Truskawki oczyść z szypułek. Włóż do garnka. Zalej szklanką wody. Dosyp szklankę cukru. Zagotuj. Gotuj do czasu aż truskawki staną się miękkie. Rozgnieć truskawki na jednolita masę. Dodaj sypkie galaretki i budynie rozprowadzone w 1/2 szklanki wody. Podgrzewaj do czasu aż masa zgęstnieje. Masę wystudź. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier i schłodzoną żelatynę. Biszkopt przekrój na pół. Wyłóż 2/3 masy truskawkowej. Przykryj drugim ciastem. Wyłóż resztę masy. Przykryj śmietaną. Posyp płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń