Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 93

Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem, bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 masło-250g. -3 szklanki mąki -3 łyżki cukru
  • -5 żółtek(białka odłożyć do bezy) -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • TRUSKAWKI:
  • -ok.1,5 l. truskawek -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki bułki tartej
  • BEZA:-5 białek -1 szklanka cukru
  • -1 cukier waniliowy. -2 białe budynie -1/2 szklanki oleju
  • RABARBAR:
  • -ok.1/2 kg. rabarbaru na czysto -1/2 szklanki cukru
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/4 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 25x42. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. Truskawki pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić na pół godz.
    Truskawki przełożyć na durszlak. Ciasto posypać bułka tartą, potem truskawkami.

  3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli,potem z cukrem. Przesiać budynie,miksować na najniższych obrotach miksera. Na koniec wkręcić olej i wyłożyć na truskawki.

    Rabarbar pokroić na kawałeczki i też wymieszać z cukrem.
    Na górę beza rozsypać odsączony rabarbar.

  4. Posypać pozostawioną kruszonkę. Piec ok.60 min.w 175*.

    Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń