Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z czereśniami

Ciasto ucierane z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46734

Dodano:

Odsłon: 1216

Jak zwykle zostajemy rozpieszczani bowiem dostajemy mnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści. Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać.

Składniki

  • 500 g czereśni (bez pestek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 200 g margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki konfitury morelowej
  • 4 łyżki płatków migdałów
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą.

    Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki.

    Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi.

    Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C.

    Jeszcze gorące ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń