Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z jeżynami

Ciasto ucierane z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 2091

Proste ciasto z jeżynami, podane z dodatkiem kwaskowatego musu jeżynowego.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • kostka masła 200 gram
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 szklanki jeżyn
  • lukier czyli cukier puder + sok z ćwiartki cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z połowy cytryny. Białka ubić na pianę, następnie wmieszać do ciasta. Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę jeżyn poukładać na wierzchu ciasta, drugą część zostawić na mus. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec około 1 godzinę, sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.

  2. Ciasto polać lukrem cytrynowym i przygotować mus :)
    Zblendować pozostałą część jeżyn i w zależności jaki mus lubicie dosłodzić odrobinkę cukrem pudrem lub zostawić taki jaki będzie.
    Ja nie dosładzałam, wyszło idealnie. Kawałek ciasta z pysznym musem jeżynowym - naprawdę warto:)

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń