Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z mascarpone

Ciasto ucierane z mascarpone

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1241

Dodano: 20.09.2017

Odsłon: 7358

Z wyglądu ciasto przypomina trochę słynną W-Z, ale prócz wyglądu to nic ich nie łączy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru (około 270 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 7 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (około 370 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 750 ml mascarpone
  • łyżka cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy margarynę. Dodajemy do niej wodę, kakao i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, w tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Odlewamy około 1/2 szklanki powstałej masy (będzie nam potrzebna do polania ciasta), a resztę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy dorzucamy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i również dokładnie miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je, po kilka łyżek do ciasta delikatnie mieszając, niezbyt długo, tylko do połączenia składników.

  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam formy o wymiarach 25 cm x 36 cm) i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 160°C, do tak zwanego suchego patyczka (około 50-60 minut). Pozostawiamy do wystudzenia.

  4. Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem.

    Wstydzone ciasto przecinamy na pół. Delikatnie go pączujemy. Ja użyłam do tego niestężałej jeszcze galaretki truskawkowej, ale może to być również kawa. Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Górę polewamy odstawioną przy gotowaniu polewą. Ciasto kroimy na mniejsze porcje i każdą z nich dekorujemy kleksem z masy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 września Przy takim przepisie, to nawet komedia romantyczna wymięka, a te nie mieszczą się w moim filmowym kanonie ;)
Tradycyjnie duży plusik, nie może być inaczej :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń