Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 800

Dodano:

Odsłon: 1709

Pierwszy rabarbar w tym sezonie. No, nie mogłam się oprzeć, żeby zaraz czegoś nie ukręcić. Ciasto ucierane z rabarbarem z dodatkiem jogurtu i serka mascarpone. Ciasto jest bardzo delikatne i maślane, w połączeniu z kwaskowatymi owocami smakuje rewelacyjnie. Idealne ciasto na wynos, do parku na podwieczorek lub weekendowy piknik. Polecam !

Przygotowanie

  1. Składniki na tortownicę 26 cm
    Składniki w temperaturze pokojowej.

    Przygotowanie

    Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na obręczy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Masło rozpuszczamy odstawiamy do wystudzenia. Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z grubych włókien. Następnie kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem, aby puścił sok. Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki, kroimy w kostkę.
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, stale miksujemy. Mieszamy jogurt z serkiem mascarpone, dodajemy i miksujemy do połączenia składników na średnich obrotach miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy.
    Obroty miksera zmniejszamy na najniższe i na przemian dodajemy partiami roztopione masło i składniki sypkie. Ciasto przekładamy do formy.
    Na wierzch ciasta układamy truskawki i odciśnięty rabarbar. Pieczemy do suchego patyczka, około 30 minut.
    Smacznego,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń