Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 422

Szkoda, że truskawek już dawno nie ma, bo to ciasto jest idealne do kawy. Wprost rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • ok. 800 g truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować. Dodać wystudzone masło i śmietanę, zmiksować do powstania jednolitej masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę (25x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, na górze ułożyć truskawki. Pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń