Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane ze śliwkami

Przepis dnia 2019-08-21
Ciasto ucierane ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 4638

Pyszne ciasto maślane i pulchne. Idealnie pasują do niego kwaskowe śliwki i chrupiąca kruszonka. Do kawy w sam raz!

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 śliwek przekrojonych na połówki
  • kruszonka: 50 g masła, 100g cukru, 100 g mąki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. UWAGA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc grudki. Kruszonkę odstawiamy na bok.

    Do miski wkładamy masło oraz cukier i ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę. Kiedy cukier i masło się połączą, to dodajemy po kolei jajka dalej ucierając. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę z proszkiem mieszamy w oddzielnej misce i przesiewamy do masy maślanej. Dodajemy również mleko i śmietanę. Wszystko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

  2. Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Na powierzchni układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość obsypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Activsport 15 sierpnia Właśnie piekę, ale z rozmrożonymi malinami, bo śliwek nie mam na tę chwilę...Jak na razie wygląda wspaniale, zaraz kończy się pięć... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń