Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto usta murzynka

Ciasto usta murzynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 939

Dodano:

Odsłon: 3148

Klasyczny murzynek z niespodzianką w środku nie jednego zaskoczy po przekrojeniu.

Składniki

  • 200 g masła
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • pół szklanki cukru/słodzika
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie 200 g biszkoptów (u mnie bez cukru)
  • dżem śliwkowy/wiśniowy (smak wedle uznania)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło, cukier/słodzik, wodę i kakao wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Studzimy. Dobrze ostygnięte następnie miksujemy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka i dodajemy je na koniec do masy.

  2. Blaszkę (u mnie 24x24) wykładamy papierem do pieczenia.

  3. Biszkopty przekładamy łyżeczką dżemu i kładziemy na spód formy. Następnie zalewamy je delikatnie ciastem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu wierzch ozdabiamy wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lipca za parę dni, jak dopadnę do ciach, to dzień z głowy ;)
Fajny wygląd i smak, pycha :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń