Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wielkanocne

Ciasto wielkanocne

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1475

Dodano:

Odsłon: 24222

Przepis na ciasto tanie, smaczne, w naszej rodzinie pieczone od ok. 30 lat. Tradycja zobowiązuje.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (ok. 2 godz) . Ciasto podzielić na 4 części. Każdy z placków wałkujemy na papierze do pieczenia wyciętym do wielkości dużej blachy piekarnikowej ( u mnie 37x34 ). Piec w 180 st na złoty kolor. Po upieczeniu placki są bardzo kruche- trzeba uważać!

  2. Krem - mleko, kaszę i cukier waniliowy gotować 5 min (aż zgęstnieje). Masło utrzeć z cukrem dodając po łyżce wystudzonej kaszy . Można krem doprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem.

  3. Ugotować polewę.

  4. I placek smarujemy połową kremu, II placek - dżem, III - placek - krem, IV - placek polewa. Dekorujemy według uznania. Ja podzieliłam ciasto i zrobiłam dekorację a'' la mazurek. Ciasto najlepsze jest jak zmięknie na 3- 4 dzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hellada 30 marca 2013 Upiekłam na tegoroczną Wielkanoc. Pyszne ciasto i łatwe w wykonaniu. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń