Do góry

Desery Przepis na:

ciasto wiśniowe

ciasto wiśniowe

Autor: poprostuja

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 28.03.2012

Odsłon: 2223

dość pracochłonne ale wynagradza to smakiem i wyglądem.nie znam osoby której by nie smakowało:)

Składniki

  • Mąka pszenna, 3 szklanki + 3 płaskie lyżki
  • margaryna, 250 g
  • śmietana kwaśna, 1 szklanka
  • żółtka, 4
  • białka, 4
  • cukier kryształ, 1 szklanka + 1,5 szklanki
  • kisiel wiśniowy, 1 duże opakowanie
  • wiśnie samżone(ew.z kompotu lub ostatecznie dżem wiśniowy), 1 słoik (mozna wiecej)
  • mleko, 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 2 lyżki
  • olejek smietankowy, wódka, do smaku
  • masło, 200 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z margaryny żółtek śmietany i 3 szkl. mąki zagnieść ciasto i schłodzić co najmniej 3 godz.w lodówce(a najlepiej cała noc)

  2. białka uibć na sztywna pianę dodać porcjami 1 szkl.cukru i na końcu kisiel wiśniowy.podzielić na trzy równe porcje.

  3. ciasto podzielic na 6 równych części.jedną porcję rozwałkowac i przełożyć na blachę(u mnie 20/35) ponakłówać, wyłożyc jedną porcję piany i rozłożyć 1/3 wiśni, przykryć to drugą porcją ciasta(brzegi lekko skleić ale nie w każdym miejscu żeby powietrze miało wyjście)ponakłówać i upiec. te same czynności powtórzyć z resztą ciasta, piany i wiśni.placki piec ok.30 min(ja mam taki przenośny piekarnik elektryczny nie wiem w jakiej on temp.piecze:(w każdym razie mają miec złoty kolor.

  4. krem:z mleka, 1,5 szkl.cukru, 3 łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej ugotować budyń,ostudzić.zimny utrzeć z kostką masła dodac do smaku olejek i wódkę.

  5. gotowym kremem przełożyć placki wierzch posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

poprostuja 16 kwietnia 2012 bardzo sie ciesze ze smakuje:)mysle ze ciasto powinno troche zmieknac pod wplywem kremu.pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sheilah 14 kwietnia 2012 Dzisiaj upiekłam. Ciasto jest czaso i pracochłonne ale warto - jest pyszne. Troche twarde i ciazko sie je ale moze jak dłuzej poleży bedzie lepiej. Z reszta najwazniejszy jest smak i to ja wygląda (bardzo efektownie). Ciasto smakiem nieco przypomina ciasto francuskie. Proponuje dawac mocniejsze grzanie od spodu bo ze względu na wilgoc od piany i wiśni spód trudniej mi sie piekł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poprostuja 29 marca 2012 no właśnie najlepiej przeczytac kilka razy. na jedna porcje piany i wisni potrzebujemy dwóch porcji ciasta (na spód i na wierzch)czyli sie jednak zgadza:)moze powinnam dodac ze te "kieszonki" jak fajnie nazwała namarra pieczemy osobno zeby ktos nie złożył wszystkich warstw na raz na jedna blache.zaznacze to w przepisie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Namarra 28 marca 2012 To proste, czytamy ze zrozumieniem. Autorka pisze wyraźnie, żę robimy 6 placków, na 1 układamy wiśnie i pianę, po czym przykrywamy drugim plackiem i sklejamy. Zatem mają powstać 3 takie "kieszonki" z wiśniami i pianą w środku, po czym te kieszonki pieczemy i przekładamy jeszcze masą, układając jedną na drugiej. Mam nadzieję że teraz umiesz to sobie wyobrazić:) Ciasto zapowiada się bardzo ciekawie, przy najbliższej okazji wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 28 marca 2012 coś mi się nie zgadza. Jeśli pianę i wiśnie dzielimy na 3 części, to czemu placków jest aż 6? Jeśli układamy wszystko na przemian to powinny być 3 placki jeśli na górze ma być piana i wiśnie albo 4 placki jeśli na górze ma być ciasto. Ale na pewno nie 6.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń