Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8339

Dodano:

Odsłon: 8977

Dziś proponuję ciasto kruche z wiśniami, bezą i masą z mascarpone. Powstało w połączeniu trzech smaków na ciasto, ja miałam ochotę na ciasto kruche, starsza córka na ciasto z bitą śmietaną, a młodsza na ciasto z wiśniami. Połączenie idealne:) Troszkę się kruszy i ciężko ukroić zgrabny kawałek ale smak PYCHA.

Składniki

  • ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wydrylowane wiśnie
  • beza: 4 białka 6 łyżek cukru kryształu
  • masa: 250 ml śmietanki tortowej 36%
  • 250 serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto kruche, do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz margarynę, siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut by odpoczęło. Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, Wykładamy połowę ciasta kruchego, robimy dziurki widelcem i wsypujemy wiśnie, możemy delikatnie je posypać cukrem jak są kwaśne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 *. Ubijamy 2 białka z 3 łyżkami cukru i wykładamy na kruchy spód, zapiekamy jeszcze 10 minut.

  2. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta wiśniami i białkami.

    Gdy mamy już upieczone i wystudzone oba ciasta zabieramy się za masę. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno następnie dodajemy zimny serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na wierzch jednego ciasta, chociaż to nie jest łatwe bo musimy nakładać małymi porcjami bo jest beza i trochę się ślizga :)
    Zostawiamy 3 łyżki masy na posmarowanie wierzchu.
    I zostało nam najtrudniejsze czyli położyć ciasto kruche, by go nie połamać, bezą do masy.
    Ja ciasto pierwsze na paterze lekko przechyliłam, a drugie które było jeszcze na blaszce z tortownicy miałam w drugiej ręce i szybkim zdecydowanym ruchem je położyłam.
    Zdejmujemy papier z ciasta i smarujemy wierzch pozostawioną masą. Możemy udekorować startą lub rozpuszczoną czekoladą.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Doloressss 08 października 2014 robiłam to ciacho jakiś czas temu, wyszło bardzo dobre, polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 lipca 2014 Dołączam do wszystkich "ochów" i "achów" :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 14 lipca 2014 mmm pyszności :-) juz czuje jak się rozpływa w ustach :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gonia32 13 lipca 2014 Wygląda pysznie, ale boje się, że może mi nie wyjść....to dopiero moje początki z pieczeniami ciast....ale na pewno zapisuję ten przepis. Pozdrawiam Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń