Do góry

Desery Przepis na:

ciasto WZ

ciasto WZ

Autor: mar10iola

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 43

Dodano: 14.03.2010

Odsłon: 5708

Szybkie i niedrogie ciasto, które smakuje całej rodzinie. W dodatku bardzo proste do wykonania.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, 2 łyzki wody i 2 łyżki oleju. Całość mieszać mikserem. Do powstłej masy powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem - całość powoli mieszać łyżką w jedną stronę aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Całość równo wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.

  2. Gdy upieczemy ciasto, odstawiamy je do ostygnięcia. Gdy juz ostygnie, przecinamy je na 2 części ( najlepiej za pomocą nitki) na część górną i dolną.

  3. KREM: Wczesniej schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy rozpuszczona żelatyna troszkę ostygnie, dodajemy ją po trochę do ubitej śmietanki mieszając całość mikserem. Nastepnie dodajemy do niej 15 dag cukru pudru i mieszamy mikserem.

  4. Gotową bitą śmietanę wykładamy na dolną część ciasta. Nastepnie przekładamy całość górną częścią ciasta.

  5. POLEWA: W kąpieli wodnej topimy czekoladę, 1 łyżkę cukru pudru i mlekiem. Gdy składniki połączą się w gęstą masę, polewamy nią ciato. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.

  6. Możemy zmniejszyć ilość smietanki do 0,5 l , wtedy równocześnie zmniejszamy ilość cukru pudru do 10 dag.

  7. SMACZNEGO !!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

antena28 25 marca 2010 Bardzo dobry przepis - ciasto rewelacja!!!POLECAM!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń