Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i niedrogie ciasto, które smakuje całej rodzinie. W dodatku bardzo proste do wykonania.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1402
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1402
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Składniki
BISZKOPT: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, 2 łyzki wody i 2 łyżki oleju. Całość mieszać mikserem. Do powstłej masy powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem - całość powoli mieszać łyżką w jedną stronę aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Całość równo wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Gdy upieczemy ciasto, odstawiamy je do ostygnięcia. Gdy juz ostygnie, przecinamy je na 2 części ( najlepiej za pomocą nitki) na część górną i dolną.
KREM: Wczesniej schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy rozpuszczona żelatyna troszkę ostygnie, dodajemy ją po trochę do ubitej śmietanki mieszając całość mikserem. Nastepnie dodajemy do niej 15 dag cukru pudru i mieszamy mikserem.
Gotową bitą śmietanę wykładamy na dolną część ciasta. Nastepnie przekładamy całość górną częścią ciasta.
POLEWA: W kąpieli wodnej topimy czekoladę, 1 łyżkę cukru pudru i mlekiem. Gdy składniki połączą się w gęstą masę, polewamy nią ciato. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Możemy zmniejszyć ilość smietanki do 0,5 l , wtedy równocześnie zmniejszamy ilość cukru pudru do 10 dag.
SMACZNEGO !!!!