Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z agrestem i bitą śmietaną

Ciasto z agrestem i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4947

Dodano:

Odsłon: 3833

Ciasto jest wyjątkowo,przepyszne, winne i chrupiące.

Składniki

  • CIASTO NA 2 BLACHY Z PIEKARNIKA:
  • -12 żółtek (białka rozdzielić do 2 miseczek)
  • -200 g.cukru -2 cukry waniliowe -300 g.masła
  • -400 g.mąki -4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BEZA NA 1 BLASZKĘ:-6 białek -200 g. cukru
  • -1 budyń waniliowy -50 g. płatków migdałowych
  • BEZA NA 2 BLASZKĘ:-6 białek -200 g. cukru
  • -1 budyń waniliowy -50 g. płatków migdałowych
  • BITA ŚMIETANA Z AGRESTEM:
  • -600 ml.śmietanki 30 % -1 cukier waniliowy -50 g. cukru pudru
  • -2 torebki śmietan-fixu -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -1 słoik kompotu z agrestem (może być świeży ale dojrzały agrest)
  • POLEWA: -50 g. czekolady gorzkiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Po 6 białek, odłożyć do osobnych misek.Żółtka razem z masłem ,cukrem zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zmiksować i rozsmarować na dwie blaszki o wymiarach 34X38 wyłożonych papierem do pieczenia.

  2. beza-Białka z jednej miski, ubić ze szczyptą soli potem cukrem na sztywną piane.Wmieszać przesiany budyń i wyłożyć na surowe ciasto.
    migdały- Posypać płatkami migdałowymi 50 g.

  3. Piec w 175 * od 25-30 min.Jak migdały mocno brązowieją, to przykryć papierem do pieczenia. Druga blachę upiec tak samo.Po upieczeniu, dobrze jest ciasto odkroić od papieru i wystudzić.

  4. bita śmietana z agrestem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem cukrem, potem fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować. Zaraz dodać odsączony agrest , wymieszać łopatką i wyłożyć na ciasto.

  5. Przykryć drugim plackiem.
    Polać rozpuszczoną czekoladą nad parą ,w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń