Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z bakaliami z przepisu Babci Jadzi

Ciasto z bakaliami z przepisu Babci Jadzi

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 500

Dodano:

Odsłon: 6317

Kolejny przepis od mojej babci, tym razem na ciasto bakaliowe. Jest w naszej rodzinie od wielu lat, pieczone niemal na każdą okazję, gdyż jest proste i bardzo smaczne :)

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 szkalnki mąki wrocławskiej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka sody
  • 1 szkalnka cukru
  • 1 szkalnka rodzynek, kokosu, orzechów włoskich
  • 3 jabłka
  • 2 czekolady
  • POLEWA:
  • 10 deko cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki wody
  • mleko w proszku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę, sodę oraz olej. Wymieszać na gładką masę.

  2. Do gotowego ciasta dodać rodzynki i kokos, posiekane jabłka i czekoladę oraz jabłka pokrojone w kostkę. Całą masę wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piec ok. 1 h w temp. 160-180 stopni.

  3. Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia, potem przygotować polewę:
    Masło rozpuścić w rondelku razem z wodą i cukrem, do ciepłego roztworu dodać mleko w proszku - tyle, ile płyn zabierze, aż masa będzie gęsta i jednolita. Wylać masę na ciasto i .... można jeść :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 kwietnia 2017 Taka babcia to skarb. Fajnie że wnuczka kontynuuje tradycję, bo kunsztem dorównuje :)
Pozdrowienia dla obydwu pań :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń