Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z bakaliową masą

Ciasto  z bakaliową masą

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 662

Dodano:

Odsłon: 5679

To ciasto jest pracochłonne ale bardzo smaczne. Na stole także prezentuje się bardzo efektownie. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki (zmieszanej pół na pół z ziemniaczaną)
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka gorącej wody
  • odrobina barwnika zielonego i czerwonego
  • Masa bakaliowa:
  • 1,5 litra mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy + 3 łyżki gorącej wody
  • 100 g rodzynek
  • 100 g rumu
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka rumu
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania ciastek szkolnych po 200 g każda
  • chałwa turecka w formie "owczej wełny"
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i żółtka a następnie obie mąki zmieszane z proszkiem. Na koniec wlać łyżkę wrzątku i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną zostawić jasną, do drugiej dodać odrobinę barwnika zielonego a do trzeciej barwnika czerwonego. Wylewać kolejne warstwy do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/34 cm.
    Piec 30 minut w tem. 175 stopni.Po ostygnięciu nasączyć sokiem brzoskwiniowym.

  2. W dwóch szklankach zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Nakryć foilą i odstawić do ostygnięcia.
    Kawę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić.
    Rodzynki zalać alkoholem na pół godziny. Dodkładnie odsączyć.
    Miękkie masło utrzeć na "puch" i wciąż miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać drobno pokrojone brzoskwinie a do drugiej dodać posiekaną czekoladę, namoczone w alkoholu rodzynki i kawę.

  3. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę czekoladowo-rodzynkową.
    Następnie ułożyć warstwę ciastek (można je skropić ponczem lub gorzką kawą)
    Na warstwie ciastek rozsmarować masę brzoskwiniową.
    Ułożyć kolejną warstwę ciastek.

  4. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Zestwić z ognia, dodać śmietanę i alkohol. Wylać na ciastka.
    Udekorować chałwą w formie "owczej wełny". Ciasto wstawić do lodówki na dwie godziny by masa dobrze stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń