Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z bananami

Ciasto z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 17477

Polecam serdecznie,apetycznie wygląda i super smakuje:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym zółtku. Dodajemy przesianą makę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszając drewniana łyzka. Jeśli masa bedzie zbyt gesta doda wodę. Ciasto wylewamy na dużą prostokatna blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 170 stopni.

  2. Po upieczeniu biszkopt ostudzic i nasączyc ponczem-sok z połowy cytryny+3 łyzki cukru+ 3/4 szklanki letniej wody.

  3. Krem ajerkoniakowy przygotowa wg przepisu na opakowaniu, wyłozyc na biszkopt.

  4. Banany pokroic wzdłuż a potem na poł, ułozyc na masie ajerkoniakowej skropic sokiem z cytryny żeby banany nie ściemniały.

  5. Masa piankowa: Rozpuścic w 1 szklance wodym przestudzic. Ubic śmietanęm pod koniec ubijania strużka delikatnie wlewac tężejącą galaretkę do ubitej smietany. Masę wyłozyc na banany. Wierz można posypac startą gorzką czekoladą. Ciasto wstawic do lodówki, aby całośc stężała. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiulkaxi 14 lipca 2014 robiłam i pewnie nie raz jeszcze zrobię, bardzo dobre, a do tego nawet szybkie:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń