Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z białek z bakaliami

Ciasto z białek z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 44

Wypróbowany przepis na "Ciasto z białek z bakaliami"

Składniki

  • 30 g rodzynków
  • 120 g mieszanki kandyzowanych owoców
  • 50 g czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g masła
  • 5 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mlecznej polewy czekoladowej
  • tłuszcz i mąka krupczatka do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Opłucz i odsącz rodzynki. Około 2/3 kandyzowanych owoców pokrój na kawałki. Czekoladę i orzechy pokrój na małe kawałki. Rozpuść masło i przestudź.

  2. Ubij białka, stopniowo dodając cukier, później ostrożnie wymieszaj pianę z rodzynkami, owocami, czekoladą i orzechami. Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, białko z bakaliami i dobrze wymieszaj.

  3. Podłużną formę (do chleba) wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię. piecz 40 minut w 180 st. C.

  4. Po upieczeniu pozostaw na krótko w formie, później wyjmij i pozwól zupełnie wystygnąć. Polewę czekoladową rozgrzej w kąpieli wodnej. Pozostałe kandyzowane owoce pokrój w paseczki. Upieczone ciasto polej polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami i wstaw do lodówki do stężenia.

  5. Czas: 70 minut | Koszt: do 20 zł | Poziom: łatwy |14 porcji, 430 kcal/porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń