Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z białek z bakaliami"
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 34
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 34
Składniki
Opłucz i odsącz rodzynki. Około 2/3 kandyzowanych owoców pokrój na kawałki. Czekoladę i orzechy pokrój na małe kawałki. Rozpuść masło i przestudź.
Ubij białka, stopniowo dodając cukier, później ostrożnie wymieszaj pianę z rodzynkami, owocami, czekoladą i orzechami. Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, białko z bakaliami i dobrze wymieszaj.
Podłużną formę (do chleba) wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię. piecz 40 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu pozostaw na krótko w formie, później wyjmij i pozwól zupełnie wystygnąć. Polewę czekoladową rozgrzej w kąpieli wodnej. Pozostałe kandyzowane owoce pokrój w paseczki. Upieczone ciasto polej polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami i wstaw do lodówki do stężenia.
Czas: 70 minut | Koszt: do 20 zł | Poziom: łatwy |14 porcji, 430 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień