Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z brzoskwiniami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 402
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 146
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 402
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Składniki
Masło podgrzej i przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier i utrzyj na masę. Wsyp starte orzechy i mąkę. Odstaw ciasto na godzinę do lodówki. Rozwałkuj na okrągły płat i wyłóż nim tortownicę. Dociśnij do brzegów formy i przykryj folią aluminiową. Wsyp na folię fasolę i podpiecz w temperaturze do 180° C 15 minut. Białka wlej do miski, wsyp posiekane orzechy, cukier zwykły i wanilinowy, dżem, rum i wymieszaj. Brzoskwinie przekrój i usuń pestki.
Wyjmij fasolę z folią, wyjmij ciasto z pieca i rozetrzyj na powierzchni nadzienie z orzechów. Ułóż na nim połówki brzoskwini (płaską stroną w dół) i posyp je orzechami. Piecz placek w temperaturze 160° C przez 30 minut. Po upieczeniu wyłóż na brzoskwinie podgrzany dżem. Zostaw w formie do prze- stygnięcia i wyjmij na metalową kratkę.
Czas przygotowania: ok. 60 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 390 kcal.Źródło: Na żywo