Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 965

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, rabarbar się już pokazał, czemu nie skorzystać

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 3 szk. maki pszennej
  • 3 jajka + żółtko
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany gęstej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • Składniki na budyń:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szk. mleka
  • 80 ml śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • ½ kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. 2 szk. mleka, śmietanę oraz cukier gotujemy w garnku.

  2. 2. W misce rozrabiamy w 1 szk. mleka budynie.

  3. 3. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszając aż budyń zgęstnieje, studzimy.

  4. 4. Do miski wsypujemy mąkę.

  5. 5. Dodajemy jajka oraz żółtko.

  6. 6. Następnie margarynę, śmietanę, sól, cukier, proszek dopieczenia.

  7. 7. Wyrabiamy ciasto.

  8. 8. ¾ części ciasta wykładamy na blaszkę 24cm na 24 cm.
    9. ½ ciasta wkładamy do zamrażalnika.
    10. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 180 ˚ C.

  9. 11. Rabarbar myjemy i kroimy drobno.
    12. Mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.

  10. 13. Na ciasto wykładamy budyń.

  11. 14. Rabarbar układamy na budyniu.

  12. 15. Kruszymy resztę ciasta na rabarbar.

  13. 16. Na koniec kruszymy migdały i posypujemy ciasto.
    17. Zapiekamy jeszcze 20 minut w 180 ˚ C.

  14. 18. Ciasto gotowe.
    19. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 maja Rabarbar z budyniem, mmmmmmm :) Dawnych wspomnień czar, pychotka :D Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 23 maja Bardzo fajny pomysł, połączenie kwaskowego rabarbaru i delikatnego budyniu w pełni mnie przekonuje:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń