Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z budyniem i rodzynkami

Ciasto z budyniem i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 24073

Dodano:

Odsłon: 52506

Propozycja na proste w przygotowaniu, smaczne, puszyste i delikatne ciasto z budyniowym wnętrzem. Ciasto z budyniem to świetny dodatek do popołudniowej kawy lub smaczny, samodzielny deser.

Składniki

  • CIASTO:
  • 230 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g mąki z pełnego przemiału
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • MASA BUDYNIOWA
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • DODATKI
  • rodzynki
  • cukier puder (do posypania)
  • szczypta kurkumy
  • kasza manna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Masa budyniowa:

    Do garnuszka wlewamy 150 ml mleka i zagotowujemy je z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła. Do drugiej części mleka wsypujemy 1 opakowanie budyniu czekoladowego, mieszamy i łączymy energicznie z mlekiem w garnuszku. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia i przystępujemy do przygotowania ciasta.

    Ciasto:

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Następnie (cały czas miksując) dodajemy żółtka, ostudzone masło i doprowadzamy do powstania jednolitej konsystencji.

    Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ubitą mikserem masę i wlewamy około 150 ml mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki*.

    *Ciasto jest dość rzadkie

  2. Następnie wnętrze foremki (keksówki o wymiarach 25 cm x 12 cm) smarujemy masłem i obsypujemy je kaszą manną.

    Do tak przygotowanej formy wlewamy część ciasta i układamy na nim rodzynki. Następnie wlewamy masę budyniową, a na koniec masę pokrywamy pozostałą częścią ciasta. Wszystko w 4 prostych krokach:

    ciasto - rodzynki - masa budyniowa - ciasto.

  3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 - 50 minut*.

    * przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

    Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

  4. A następnie posypujemy je cukrem pudrem przygotowanym ze szczyptą kurkumy.

  5. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu, tak aby uniknąć wypłynięcia masy budyniowej.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

evev 02 czerwca 2015 Pokusiłam się na to ciasto i żałuję
Proszę mi powiedzieć jakim cudem wyszło Pani to ciasto jak na zdjęciu, przy zachowaniu i dokładnym odmierzeniu składników z przepisy nad zdjęciem??
" *Ciasto jest dość rzadkie"- takie wyszło mi ok, ale jakim cudem na takim rzadkim cieście możliwe jest rozsmarowanie tak gęstego budyniu (300ml mleka na jeden budyn) Z takich proporcji nie da się wylać budyniu! w efekcie budyn wylądował na samym spodzie. Robiłam coś nie tak?
• 2 budynie waniliowe
• ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
• 1 litr mleka
• 5 łyżek cukru
tak robiłam mase budyniową na szarlotkę, wyszło idealnie,
mogłam nie trzymać się idealnie przepisu z tej strony
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anek83 17 grudnia 2014 Witaj Kasiu możesz podać mi wymiar blachy. Z góry dzięuję Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

PaB24 23 listopada 2014 Dziękujemy za przepis. Ciasto bardzo pyszne

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 11 listopada 2014 Ale narobiłaś mi ochoty na takie ciasto chyba tez bede musiała cos upiec, a to twoje ciasto znakomite :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 11 listopada 2014 Wspaniałe to ciasto, takie wyrośnięte ,bardzo udane
A ciasta z budyniem są moimi najlepszymi ciastami takie bardzo mi smakują ,,upiekłaś je właśnie dla mnie ...Poproszę o kawałeczek ....
Cudowne i bez wątpienia przepyszne ...
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 listopada 2014 super ciasto i na pewno rozpływa się w ustach z tym ,,ukrytym" kremem :-)koniecznie muszę wypróbować :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń