Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z cukrową posypką.

Ciasto z cukrową posypką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1822

Dodano:

Odsłon: 647

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było na podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej słodkie ciasto to dajcie mniej cukru, posypka i tak jest słodka, a ja o tym nie pomyślałam. I jeszcze jedna moja rada, nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, brzydko potem wyglądają w cieście. Najlepsza będzie żółta, zielona czy pomarańczowa. Ciasto bardzo polecam i smacznych wypieków życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 75 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • około 6 łyżek dowolnej cukrowej posypki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy 4 łyżki posypki i dokładnie mieszamy łyżką.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pozostałą posypką.

  3. Pieczenie: Pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.

  4. Podanie: Ostudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemność 250 ml.
    Tortownica o średnicy 23 cm.
    Nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, bo potem w cieście brzydko wygląda.
    Ciasto można pokroić na około 8 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń