Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla Tych, co lubią cytrynowy smak...
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 37
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 107
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 20
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, części cukru pudru (2 część do piany), masła, proszku do pieczenia i żółtek.
Sparzyć cytrynkę, zetrzeć skórkę na tarce (drobne oczka) i wycisnąć sok (przed wyciśnięciem turlać ją po blacie, delikatnie uciskając dłonią). Wlać do ciasta i wyrobić.
Podzielić ciasto na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą - na kuleczki
Do jednej części dodać kakao.
Rozwałkować ciasto białe na spód wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszki, posmarować dżemem, następnie wyłożyć ciasto ciemne z kakao i pianę ubitą z resztą cukru pudru. Z ostatniej najmniejszej części uformować kuleczki i delikatnie ułożyć na wierzchu piany.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.