Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z cytrynką

Ciasto z cytrynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 494

Dodano:

Odsłon: 7641

Dla Tych, co lubią cytrynowy smak...

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, części cukru pudru (2 część do piany), masła, proszku do pieczenia i żółtek.

  2. Sparzyć cytrynkę, zetrzeć skórkę na tarce (drobne oczka) i wycisnąć sok (przed wyciśnięciem turlać ją po blacie, delikatnie uciskając dłonią). Wlać do ciasta i wyrobić.

  3. Podzielić ciasto na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą - na kuleczki

  4. Do jednej części dodać kakao.

  5. Rozwałkować ciasto białe na spód wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszki, posmarować dżemem, następnie wyłożyć ciasto ciemne z kakao i pianę ubitą z resztą cukru pudru. Z ostatniej najmniejszej części uformować kuleczki i delikatnie ułożyć na wierzchu piany.

  6. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub25 19 lutego 2011 Na takie ciacho też bym się wybrał!wygląda na bardzo smaczne i przepis bardzo czytelny i dokładny!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń