Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z cytrynową konfiturą"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 221
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 166
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 221
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 166
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy stopniowo 200 g cukru i ubijamy, aż piana stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy 30–35 minut w 140oC.
Rozkładamy lnianą ściereczkę. Posypujemy ją cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Na ściereczkę wykładamy upieczoną bezę. Studzimy.
Serek mascarpone łączymy z jogurtem, 75 g cukru, cukrem waniliowym i miksujemy na gładką masę. Konfiturę podgrzewamy z 3–4 łyżkami wody, aby stała się płynna. Odstawiamy do ostudzenia. 4. Masę serową rozsmarowujemy delikatnie na bezie. Na środek wykładamy płynną konfiturę. Powoli zwijamy roladę, zaczynając od krótszego boku. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.Źródło: Rewia