Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czekoladą i gruszkami

Ciasto z czekoladą i gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 424

Ciasto dwukolorowe z gruszkami i bitą śmietaną.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 masło-250 g. -200 g.cukru -6 jajek
  • -250 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao
  • -6 łyżek mleka -1 gorzka czekolada-100 g.
  • OWOCE: -3-5 dużych gruszek z tych twardszych
  • BITA ŚMIETANA:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -twaróg naturalny-350 g. -6 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki wody
  • DO POSYPANIA:-1 tarta czekolada mleczna-100 g.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Masło zmiksować z cukrem i dodawanym po jednym jajku. Do tego przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować.Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Do drugiej części ciasta,dodać rozmieszane kakao z mlekiem.Dodać utartą na tarce czekoladę, wymieszać. Rozsmarować na cieście w blaszce.

  3. Gruszki obrać, pokroić na kawałki. Rozsypać na ciasto, lekko wciskając.

  4. Piec 45-50 min.w 180*.

  5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać żelatynę, szybko ale krótko i zmiksować. Zaraz wyłożyć na zimne ciasto

  6. Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń