Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z czerstwego chleba"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 365
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 365
Składniki
Chleb pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 1 godzinę. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop. Gruszki obierz, usuń gniazda nasiennie, pokrój w kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Namoczony w mleku chleb rozdrobnij blenderem. Dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, grysik lub mąkę kukurydzianą, przestudzony tłuszcz oraz kilka kropli aromatu, starannie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone gruszki, wymieszaj łyżką.
Małą tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej ciasto. Piecz ok. 60-80 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie