Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 601

Sezon na czerwoną porzeczkę jest w pełni. Kwaśny smak idealnie przełamuje słodką bezę. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Ciasto wygląda cudownie i efektownie.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 2 żółtka
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • Składniki na warstwę porzeczkową:
  • 750g czerwonej porzeczki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia.

  2. Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na owoce.

  3. Warstwa owocowa: Porzeczki należy odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Wyłożyć na zapieczony spód.

  4. Ciasto piec przez 15 minut w 160ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i piec jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń