Desery Przepis na:
Ciasto z delicją

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1231
Dodano: 09.01.2011
Odsłon: 30413
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 litr soku pomarańczowego
- 3 budynie śmietankowe z cukrem
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
- masa śmietanowa o smaku malinowym Dr.Oetker
- 3-4 paczki delicji pomarańczowych
- bułka tarta do posypania blachy
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kolorowa posypka(opcjonalnie)
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Przygotowujemy biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia i z mąką ziemniaczaną. Dodajemy mąkę do ubitych jaj. Masę wylewamy na blachę posypaną bułką tartą i pieczemy biszkopt w temperaturze około 180*C przez około 20 minut.
-
Przygotowujemy masę budyniową: 750 ml soku pomarańczowego wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Resztę soku przelewamy do naczynia, dodajemy do niego budynie i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do gotującego się soku, tak, jakbyśmy przyrządzali budyń na mleku :) Gotujemy chwilkę.
-
Gorącą masę budyniową wylewamy na biszkopt, rozprowadzamy równomiernie. Na masę układamy delicje, czekoladą do dołu tak, by ta delikatnie rozpuściła się na gorącym budyniu. Pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy masę śmietankową wg przepisu podanego na opakowaniu. Wykładamy ją na delicje. Ścieramy czekoladę na tarce o grubszych oczkach i posypujemy ciasto. Można posypać ciasto dodatkowo kolorową posypką :) Oczywiście, możemy użyć masy śmietankowej o innym smaku :) Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)

kasiajagoda5 01 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
KUCHARECZKO A JAKIEJ BLASZKI UŻYWASZ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 10 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
zapowiada sie pysznie a masa malinowa z Dr.Oetker a fajny kwaskowy smaczek sama nieraz jej używam do ciast0 Kto głosował? | Odpowiedz