Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z dynią i orzechami

Ciasto z dynią i orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 2164

Dodano:

Odsłon: 18403

Puszyste, aromatyczne i niesamowicie smaczne ciasto. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 szkl. puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 3/4 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka 2%
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Całość wymieszać. Następnie dodać jajka, puree, olej i orzechy. Znów całość wymieszać. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut.

  2. Do naczynia umieszczonego nad parą pokruszyć czekoladę i dodać mleko. Całość wymieszać. Otrzymaną w ten sposób polewą posmarować wystudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń