Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z herbatnikami

Ciasto z herbatnikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2328

Dodano:

Odsłon: 11274

Ciasto ucierane z masą budyniową przykryte warstwą herbatników. Dla gości.

Składniki

  • 375g miękkiego masła lub margaryny
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ok. 20-22 herbatników
  • 200g cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. 250g masła utrzeć z 200g cukru, pojedynczo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać masy. Ciasto rozłożyć na spodzie formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 20 minut.

  3. Z cytryny zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. 2 łyżki soku odlać. Pozostały sok wymieszać z 6 łyżkami wody, wsypać budyń, pozostały cukier i skórkę cytrynową. Całość dobrze wymieszać.
    W garnku zagotować 250ml wody, wlać rozprowadzony budyń i całość zagotować. Gotować przez chwilę aż budyń zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia. Dodać 125g masła lub margaryny i całość wymieszać. Ciepły budyń wyłożyć na upieczone ciasto. Ostudzić.

  4. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i wyłożyć na budyń. Na wierzchu ułożyć herbatniki.

  5. Cukier puder wymieszać z sokiem cyrtynowym i 3-4 łyżkami gorącej wody. Polewą posmarować herbatniki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 maja 2017 Ech, gdzie te czasy kiedy kostka masła ważyła zawsze 250 gramów..... O ile łatwiejsze było zachowanie proporcji ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń