Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Ciasto z jabłkami i gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4817

Dodano:

Odsłon: 666

Ciasto z dwoma rodzajami ciasta.Ciasto z budyniem i owocami, bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -200 g. masła -3 szklanki mąki
  • -1/2 szklanki cukru -3 jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -3/4 litra mleka(3 szkl.) -1 duży budyń waniliowy,albo 1,5 małych
  • -6 łyżek cukru(jeżeli budyń jest bez cukru)
  • OWOCE:-5 jabłek -5 gruszek -cynamon
  • BISZKOPT:
  • -3 jajka -1/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki
  • -1 łyżka kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • GALARETKA:
  • - 3 wiśniowe galaretki - 4 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto kruche-Zmiksować margarynę z cukrem. Dodawać po 1 jajku, potem przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać.
    Wyłożyć na blaszkę,25x42 z papierem.

  2. masa budyniowa-Ugotować budyń i ostudzić,do letniego od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć kupkami na surowe ciasto.

  3. Na budyniu poukładać, pokrojone jabłka i gruszki.Posypać szczyptą cynamonu.

  4. biszkopt-Białka ubić z cukrem, potem żółtkami. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wmieszać. Biszkopt rozsmarować po owocach.

  5. Piec 50-60 min. w 175*.
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na zimne ciasto i schłodzić.(brak zdjęcia)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń