Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i suszoną żurawiną

Ciasto z jabłkami i suszoną żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 372

Dodano:

Odsłon: 5745

Co tu dużo mówić. Ciasto przepyszne, rozpływa się w ustach. Puszyste, lekkie, smaczne!

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Gdy te składniki są już wymieszane, powoli wlewamy olej. Następnie mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia, do tego aromat. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę, wszystko wymieszać, wylać na natłuszczoną formę (prostokątna coś ok 30cm). Piec 50minut w temperaturze 160-170 stopni.

  2. Ostudzić, posypać cukrem pudrem, i zdążyć skosztować nim zniknie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysteriouscake 01 listopada 2010 Na stronie Jacka Kuronia jest super biszkoptowy jablecznik, który robi sie wlaśnie BEZ tluszczu- "1kg jablek, 250g cukru,4jaja,1 czub. lyżeczki pr. do piecz,, skórka z cytryny(otarta), cukier waniliowy, cynamon. Dużą tortownicę wysm. maslem i posyp. bulką tartą Jablka pokroić w grubsze plasterki. Napelnić nimi tortownicę. ew. posypać cynamonem.Jajka mix z cukrem, sk. cytr. + maka z proszkiem. Mix jescze troche. Wylać na jablka. Piec 180 st. do ok.200 - 55-60 min. Posypać cukrem pudrem." Robilam 10-tki razy. Puszny, lekki i zawsze wychodzi. Dostalam wczoraj suszone żurawiny i wlasnie wpadlam na to, ze zamiast cynamonu dam do jablek żrurawinę. Ciekawe jak wyjdzie. Myślę, że będzie równie pyszne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 17 października 2010 Super przepis! Zrobiłam w blaszce 25 x 30, fakt że nie urosło jakieś mega wysokie, ale jest puszyste i lekkie, bardzo bardzo pyszne :) cała rodzina spałaszowała w jeden dzień, wszystkim smakowało :) a sylwia200 oczekiwała najwidoczniej, że ciasto urośnie na 10 cm w górę... :P a margaryna? po co, skoro jest olej? ja w każdym razie polecam to ciasto :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 17 maja 2010 Napisałam jaka blacha, bodajże 30cm długa... i wcale nie mała.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia200 15 maja 2010 ja tez robilam wedlug przepisu i tak sobie uroslo ciasto bez rewelacji ,no ze chyba na malutenkiej blaszce zrobione zostalo

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 15 maja 2010 Dziwne, bo mi wychodzi za kazdym razem i kazdemu znajomemu. To ze margaryny nie ma, to tutaj nie zmienia nic, gdyz jest olej. Moze zapomnialas dac proszku do pieczenia?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia200 15 maja 2010 ZROBIŁAM TE CIASTO WEDŁUG PRZEPISU I NAWT MI DO POŁOWY TORTOWNICY NIE UROSŁO CIASTO LIPA Z TEGO PRZEPISU!!! TYLKO PRODUKTY STRACONE.WOGÓLE SIE ZDZIWIŁAM ,ZE TU MARGARYNY NIE MA W PRZEPISIE

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń