Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami / salceson

Przepis dnia 2016-10-23
Ciasto z jabłkami / salceson

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1565

Dodano:

Odsłon: 24743

Szybkie ciasto o zabawnej nazwie

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szczypta soli
  • około 1 i 1/2 kg jabłek
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • Polewa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% łyżka masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrać jabłka,usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
    Ubić jajka z cukrami na gładką, jasną masę.
    Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
    Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie olej i suche składniki. Ciasto powinno być bardzo gęste.
    Dodać kawałki jabłek i orzechy. Wymieszać, tak żeby ciasto oblepiło owoce.

  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Standardową blachę wyłóż papierem do pieczenia.
    Piec około 45-50 min, aż do " suchego patyczka"
    W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanke i czekoladę, podgrzewaj cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
    Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 20 października 2016 Bardzo lubię takie ciasta. Kłaniają się lata 70 i późniejsze XX w. Z gruszkami też pycha.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń