Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kajmakiem

Ciasto z kajmakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 2071

bardzo smaczny :)

Składniki

  • MASA BUDYNIOWA:
  • mleko (3,2%), 4 szklanki
  • cukier, 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna, 4 łyżki
  • maka ziemniaczana, 4 łyżki
  • zółtka, 2
  • masło, 400g
  • aromat waniliowy
  • PONADTO:
  • herbatniki, 8 paczek
  • śmietana(36%), 250g
  • zagęszczone mleko słodzone, 1 puszka
  • gorzka czekolada
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • papier do pieczenia
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa budyniowa: Mąkę rozrobić z częścia mleka.

  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mąkę rozrobioną w mleku, ostudzić. 3. Dodać masło, żółtka i aromat, zmiksować. Ciasto z kajmakiem: 1. Mleko w puszce zalać wodą i gotować ok. 2,5 godziny na małym ogniu. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Na dnie foremki wyłożyć warstwę herbatników. 4. Rozsmarować masę budyniową. 5. Przykryć herbatnikami. 6. Posmarować kajmakiem. Przykryć pozostałymi ciastkami. 7. Śmietanę schłodzić, ubić, wyłożyć na ciastka. 8. Posypać startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń