Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z karmelizowanymi śliwkami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1059
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 117
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1059
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 117
Składniki
ok. 90 minut
Wlać do rondelka 50 ml mleka i lekko je podgrzać. Rozpuścić w mleku 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie. Do dołeczka wlać mleko z rozrobionymi drożdżami. Zaczyn oprószyć mąką z brzegów dołeczka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut.
Masło stopić w garnuszku, wymieszać z pozostałym mlekiem. Kandyzowaną skórkę cytrynową drobniutko posiekać.
Do miseczki z mąką i zaczynem dodać 3 łyżki cukru, skórkę cytrynową oraz jajko. Wlać mleko z masłem. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie śliwki umyć, rozciąć, usunąć pestki, pokroić na duże cząstki. Blachę o wymiarach 32x38 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Wylepić nim spód blachy. Na cieście rozłożyć śliwki. Posypać resztą cukru.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Placek pokroić na porcje, podawać np. z bitą śmietaną.
PORCJA: 160 KCALŹródło: Życie na gorąco