Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kefirem i brzoskwiniami

Ciasto z kefirem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z kefirem i brzoskwiniami"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • niecała kostka masła
  • 3 jajka. Krem: 4 brzoskwinie
  • 25 dag tłustego twarogu
  • szklanka kefiru
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka posiekanych orzechów pistacjowych
  • listki mięty lub melisy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy, masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Ugnieć gładkie ciasto, owiń je folią i wstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.

  2. Brzoskwinie opłucz, usuń z nich pestki i pokrój na kawałki. Twaróg wymieszaj z kefirem, skórką z cytryny, żółtkami i połową cukru. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę, którą potem razem z mąką wmieszaj do masy.

  3. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm i wyłóż nim dno mniejszej brytfanny, formując krawędź o wysokości 3 cm.

  4. Rozłóż na cieście kawałki brzoskwini i zalej je kremem kefirowym. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w 160° C przez 45 minut. Ciasto schłódź w formie. Przed podaniem udekoruj pistacjami lub listkami melisy.

  5. Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 230 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń